🥳 AKCE 👨‍🍳 Horkovzdušná fritéza Maxfrita v hodnotě 1 999 Kč ZDARMA k nákupu kuchyňského robota Premiant

Test

Vaření jako relaxace

Vaření už dávno není jen životní nutnost. Naopak to spousta lidí (po)užívá jako čas pro sebe. Taková vzpruha pro psychiku, která nakonec ještě neskutečně chutná. Zastavíte se, nepřemýšlíte (maximálně nad receptem) a tvoříte. Tak co takhle zkusit nevnímat vaření jen jako nutnost.

Pečení a těsto

Pole (ne)políbené kreativity

Při vaření máte možnost vyjádřit svou kreativitu a osobnost. Experimentovat s různými chutěmi, vůněmi a texturami. Díky tomu můžete objevovat nové kombinace a vytvářet jedinečná jídla přesně podle sebe. Beze slov tak můžete vyjádřit, co zrovna cítíte.

Jestli si ale v kuchyni ještě tak nevěříte, můžete se nechat inspirovat. Okoukejte pár triků z různých show o vaření. Perfektní je například Nadiya's Time to Eat.

Vaření stejné jako vaše nálada

Dochucujte podle toho, jak se zrovna cítíte. Jestli to ve vás vře, tak to pěkně osolte pikantnímu guláši nebo ďábelské pomazánce. Ale emoce nebo náladu nemusíte jen ukázat na talíři – naopak by vás měly provázet během celého vaření.

Nebojte se zpívat, tančit nebo naopak párkrát mrsknout utěrkou!

Mindfulness a přítomný okamžik

Soustředíte se jen na to, co se odehrává ve vašem těle a co vnímají vaše smysly v daný okamžik. Zkrátka vypnete hlavu. V kuchyni to znamená, že se úplně ponoříte do vaření – vnímáte vůně, chutě, textury, barvy a zvuky. Díky tomu zapomenete na starosti a v hlavě máte jen to, co právě děláte.

Jak si vaření ještě víc užít?

Nenechte se rušit. Multifunkční roboty Patricca za vás nejen všechno odmakají, ale navíc jsou tiché. Takže klidně rozpalte písničky i troubu. Uslyšíte jen to, co fakt chcete.

Rozmixujete, nakrájíte, nadrtíte, našleháte, namelete a uhnětete. Jedno ale neumí. Nic za vás nedochutí. Tahle práce tak zbyde na vás. Což je stejně to nejzábavnější. A jako s jedním z mála pomocníků se nemusíte o nic dělit.

Užít si relax

Multifunkční robot Patricca

I s pánvičkou v ruce přijdou endorfiny

Vaření vyplavuje endorfiny i dopaminy – hormony štěstí, které vám pomáhají vyrovnat se se stresem a emocemi. Jen si představte, když se vám podaří vyhodit palačinka jednou rukou, uděláte dokonale kulaté volské oko nebo skvěle propečený steak.

Díky fyzické aktivitě spojené s vařením se uvolní napětí v těle a dochází ke stimulaci smyslů. A přesně to dokáže uklidnit po náročném dni. Vaše mysl se zpomalí a všechno ostatní jde v hlavě stranou. Pak přijde chvíle, kdy poprvé ochutnáte. A to vám dá další dávku hormonů štěstí.

Spojení

Vaření je také způsob komunikace. Sdílení receptů, společná příprava jídel a společné stolování posiluje mezilidské vztahy. Tyto sociální interakce a sdílené zážitky přinášejí radost a podporují vaše emoční štěstí.

Stolování s přáteli

Společné vaření je v mnoha kulturách důležitou sociální aktivitou. Posiluje pouta mezi lidmi a přináší radost ze sdílení jídel a zkušeností. To sbližuje nejen rodiny, ale celé komunity.

Tohle všechno ale nemusí probíhat jen naživo. Existují totiž on-line fóra, facebookové skupiny nebo profily věnující se vaření. Díky nim se spojíte s dalšími nadšenci – a procestujete tak s jídlem klidně celý svět.

 

Tohle už jste četli?

Recepty na zdravé obědy do práce?

Meníčko v restauraci naproti, bageta z automatu nebo radši vůbec nic. Párkrát je to fuk, ale nesmí se z toho stát návyk. Jestli si myslíte, že na přípravu oběda do práce čas nemáte, tak vás přesvědčíme o opaku. A vaše tělo i hlava vám poděkují!

Během pracovního dne vás kvalitní strava nabije energií a vašemu mozku dodá živiny. Zdravé potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a polysacharidy pomáhají s koncentrací, náladou a bojují proti stresu. Což je (nejen) v práci vážně třeba.

Zdravé obědy do práce

Co vám s tím pomůže?

1. Plánujte dopředu

Najděte si čas na plánování jídel pro celý následující týden. Díky tomu si na jeden zátah nakoupíte všechny potřebné ingredience, vymyslíte si barvité pokrmy a snížíte stres spojený s každodenní přípravou jídla.

Jídlo pak schovejte do krabiček. Aby v lednici nenačichly, přežily cestu do práce a mohly jste je v pauze jednoduše ohřát. Ideální (i když váhově těžší) volbou jsou skleněné krabičky.

2. Vyváženost je základ

Zaměřte se na výživově bohatá jídla. Obědy by tak měly obsahovat polysacharidy, kvalitní zdroje bílkovin, dostatek vlákniny pro lepší trávení a zdravé tuky. Ještě je fajn se vyhýbat zpracovaným potravinám a polotovarům.

Radši sáhněte po čerstvých a sezónních surovinách. Nemusíte si ale pamatovat, kdy co roste. Nedávno jsme se rozpovídali o zdravé stravě a při té příležitosti jsme vám naservírovali kalendář zeleniny. Navíc se vyplatí kontrolovat cenovky v krámech. Vždycky se snažte najít jídlo s českým původem. Z daleka dovážené ovoce i zelenina se totiž sbírají ještě nezralé. Takže nejsou tak bohaté na živiny.

3. Přípravu si co nejvíc ulehčete

Vybírejte recepty, kde nestrávíte hodiny přípravou. To vás totiž brzo přestane bavit. A tím pádem se na celou přípravu obědů spíš vykašlete – jednoduché recepty jsou vaše záchrana. Nebo taky spotřebiče, které udělají většinu za vás.

Jediné 3v1, které funguje

Nemusíte hodiny stát u sporáku a míchat. Multifunkční hrnec připraví cokoliv za vás. Ať už budete chtít silný vývar z tlakového hrnce, poctivou omáčku z pomalého nebo třeba křupavou zeleninu z horkovzdušné fritézy. Vystačíte si tak jenom s ním.

Díky hromadě přednastavených programů uděláte všechno na pár kliknutí. A navíc ušetříte peníze, místo v kuchyni a hlavně čas.

Vařit s Patriccou

4. Vsaďte na batch cooking

Batch cooking je skvělým způsobem, jak ušetřit čas strávený v kuchyni. Připravte si jednou týdně větší množství jídla, které si pak rozdělíte na jednotlivé obědy. Můžete si například připravit zásobu polévky, různých příloh nebo omáček. Pak už k tomu stačí jen čerstvě připravit vydatný zdroj bílkovin. Ať už maso nebo třeba luštěniny.

Recepty na zdravé obědy do práce

Quinoa salát s kuřecím masem a grilovanou zeleninou

Zdravý recept quinoa

Co budete potřebovat?

  • 450 gramů krůtích prsou
  • ½ hrnku quinoy
  • 200 g kuřecích kousků
  • zelenina podle chuti
  • ½ žluté cibule
  • čerstvé bylinky
  • 1 citron
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Nutriční hodnoty na 100 g

Energetická hodnota 111 kcal
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 14 g
z toho cukry <1 g
Tuky 2 g
z toho nasycené <1 g
Vláknina 2 g

Postup přípravy

  1. Na začátku si orestujte zvlášť kuřecí maso a zeleninu s cibulí. Jestli máte horkovzdušnou fritézu, tím líp.
  2. Quinou pořádně propláchněte a uvařte podle návodu na obalu.

    Místo vody klidně můžete použít vývar, který quinoe dodá chuť.

  3. Všechno smíchejte a začněte dochucovat citronovou šťávou, olivovým olejem a solí s pepřem.
  4. Nakonec přihoďte svoje oblíbené bylinky a máte hotovo. Klidně během přípravy experimentujte – zeleninu nechte čerstvou, dochuťte oblíbeným kořením nebo obměňujte suroviny.
  5. Pak už stačí jen zabalit, vytáhnout v práci a užít si pořádný oběd!

Rýžový salát s tuňákem a avokádem

Podobně jednoduchý recept jako je ten s quinou. Trochu toho nakrájíte, ale nemusíte ani restovat. Navíc konzerovaný tuňák ve vlastní šťávě je v podstatě čistá bílkovina – tak se ho nebojte přidat!

Co budete potřebovat?

  • 1 hrnek hnědé rýže
  • 200 g tuňáka z konzervy
  • 100 g cherry rajčat
  • ½ salátové okurky
  • olivový olej na dochucení
  • 1 ks avokáda
  • mletý pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky

Nutriční hodnoty na 100 g

Energetická hodnota 197 kcal
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 28 g
z toho cukry <1 g
Tuky 4 g
z toho nasycené 1 g
Vláknina 5 g

Postup přípravy

  1. Hnědou rýži propláchněte a uvařte podle návodu na obalu.
  2. Mezitím nakrájejte na kousky veškerou zeleninu i ovoce (jojo, avokádo je totiž ovoce).
  3. Dochuťte si salát podle sebe. Klidně zase olivovým olejem, citronovou šťávou nebo zkuste ostrou srirachu.
  4. Nakonec osolte a opepřete. A nezapomeňte na čerstvé bylinky – skvěle funguje koriandr a petržel.

Tak co, jdete do toho?

Teď už by se vám měly obědy do práce připravovat jedna báseň. Ubyde vám stres a tělo i mozek dostanou během dne pořádně najíst. A navíc díky vyváženým nutričním hodnotám nebudete mít hned hlad. Buďte kreativní a hrajte si s recepty, obměňujte je. Klidně podle toho, co zrovna máte doma.

Tak ať ten čas v práci utíká. Protože jen tak bude brzo obědová pauza, na kterou se teď už budete těšit.

Co s mazancem a vajíčky po Velikonocích?

Za těch pár dnů už vám všechno natvrdo leze krkem. Nejen vajíčka, kterých máte po Velikonocích hromadu. Ale taky mazanec, co už není tak úplně vláčný. Letenku do koše jim zatím nepořizujte, existuje totiž mnohem lepší (a voňavější) řešení. Originální snídaně, které nezaberou moc času!

Recepty na Velikonoce

Víte, že až třetina jídla na světě se znehodnotí nebo vyhodí? Společně můžeme tuhle děsivou statistiku začít měnit.

Růžová vajíčka s hráškovým krémem

Buď jich máte hromadu z koledy, nebo naopak z nedostatku koledníků. Tak jako tak chleba s vajíčkem a solí, nemůžete jíst do nekonečna. Navíc oloupaná kraslice vypadá najednou smutně – bez barvy a vlastně i chuti. Tak si udělejte svět zas o něco růžovější. Počet suroviny vás vůbec nemusí děsit, určitě je máte doma. A hlavně to všechno jenom smícháte!

Vajíčka plněná hráškovým krémem

Co budete potřebovat?

Růžový nálev z červené řepy:

  • 130 g vařené řepy
  • 1 bobkový list
  • 1 kulička nového koření
  • 1 lžička celého pepře
  • 1 lžička soli
  • 2 hrnky (500 ml) vody
  • 1 lžíce kvasného lihového octa

Hráškový krém:

  • 6 žloutků
  • 50 g mraženého hrášku
  • 2 stroužky česneku (nebo sušený)
  • 15 ml olivového oleje
  • 30 g měkkého tvarohu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl a pepř (na dochucení)

Postup přípravy

  1. Jestli máte doma nakládanou řepu, tak můžete rovnou skočit na bod č. 3. Nálev už totiž máte a stačí ho jen slít do samostatné sklenice.
  2. Připravte si nálev z červené řepy. Pár minut nechte povařit vodu, řepu a veškeré koření. Po lehkém vychladnutí vmíchejte ocet a nakonec přeceďte řepu.

    Místo řepy můžete klidně použít červené zelí. Jestli ale nefandíte růžové, můžete si připravit modrou variantu. Do hotového nálevu stačí přisypat jedlou sodu. Postupně a po troškách – ať vychytáte svoji perfektní barvu.

  3. Teď je čas chytit barvu. Oloupaná a natvrdo vařená vejce ponořte do nálevu. Bohatě stačí 4 hodiny, aby vajíčka nebyla příliš sladká po řepě.
  4. Když jsou vejce pěkně růžová, tak přichází čas na krém. V multifunkčním robotu s mixérem zpracujte povolený (nebo vařený) hrášek, česnek, olivový olej a šťávu z citronu.
  5. Vyndejte vajíčka z nálevu, rozřízněte je na půl a opatrně vydlabejte žloutky. Ty pak smíchejte s připraveným hráškovým krémem do hladka.
  6. Pak už jen stačí krémem naplnit důlky v bílkách – teda růžovkách. A modlit se, že na vás alespoň jedna půlka zbyde!

French toast z mazance

Naučíme vás kouzlo, chcete? Necháme zmizet gumový mazanec, který už nikdo nechce. A místo toho se objeví sladký a křupavý french toast bez kapky oleje. Nakonec taky rychle zmizí – ale tentokrát nadobro!

Recept french toast

Co budete potřebovat?

  • Mazanec na plátky
  • 100 ml polotučného mléka
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 špetka soli

Postup přípravy

  1. K vidličkou rozšlehaným vejcím přidejte mléko, vanilkový cukr, skořici a špetku soli. Míchejte, dokud není směs hladká.
  2. Plátek mazance nechte z obou stran nasáknout a šup s ním do tepla.
  3. Můžete smažit klasicky na pánvi se lžící ghí, ale french toast je rozhodně křupavější z horkovzdušné fritézy. Tam mu stačí jen 6–8 minut při 180 ℃.
  4. Hotový french toast můžete doplnit čímkoliv – tvarohem, zakysanou smetanou, javorovým sirupem, medem nebo třeba čerstvým ovocem a oříškovým máslem.

Tak ať se vám do pracovního týdne po prodlouženém víkendu o chlup líp stává!

Zdravější a ještě křupavější

Nefritujte v litrech oleje, ale pomocí cirkulace horkého vzduchu. Ještě víc to pak křupe, ale zato mnohem méně kape. Vlastně ani trochu, protože tuk nemusíte vůbec použít. Horkovzdušná fritéza Patricca nešetří jen vaše zdraví, ale taky peněženku a čas.

Usmaží, upeče, rozmrazí nebo usuší cokoliv – rychleji než jiné spotřebiče. Klasickou troubu, která žere hromadu energie, budete zapínat výjimečně. Nekonečné stání u pánvičky zase vyměníte za nohy nahoře. A hlavně čas pro sebe.

Horkovzdušná fritéza Patricca:

  • Česká kvalita a nadčasový design
  • Šetří čas, peníze i zdraví
  • Fritování a smažení bez oleje
  • Rychlejší než většina jiných spotřebičů
  • Jednoduchá údržba i ovládání

Chci šetřit s Patriccou

horkovzdusna-friteza
Nestíhám! aneb velikonoční jídla na poslední chvíli

Včera jsme rozbalovali dárky u stromečku, dneska barvíme kraslice. Navíc s každým velkým svátkem jakoby dny neměly 24 hodin. A ještě většinu z nich trávíme v kuchyni.

Jasně, že na to není vždycky nálada, energie nebo vůbec suroviny. Abyste další cenné minuty nestrávili u regálů, můžete zkusit jeden z našich receptů.

Velikonoce

Vyzkoušejte

Velikonoční nádivka, co dům dal

Nádivka je takový velikonoční zázrak – nebo klidně celoroční. Z naprostého minima surovin člověk vytvoří pochoutku, která je hned pryč. Na základ vám stačí jen pečivo na kostičky, vajíčka a mléko. Opravdoví požitkáři si ho můžou nahradit vývarem a smetanou.

Ale co do ní dát? Cokoliv, co máte doma. Houby, olivy, sušená rajčata, kousek špeku nebo pár kopřiv za domem. Výhodou je, že nádivka sama o sobě nemá výraznou chuť, tak si můžete hrát.

Klidně můžete klasickou pažitku a petrželku vyměnit za jiné bylinky. Takové, co se hodí ke zbytku. A protože jsou letos Velikonoce 1. 4., můžete to ofrňovačům obhájit na aprílem. A nebo si to vychutnat sami!

Netradiční jarní salát

Zato ze surovin, co má každý doma. K nádivce tak můžete rovnou připravit i osvěžující salát, který je trochu sladký, slaný a zároveň kyselý. I když to zní divoce, tak se chutě vzájemně skvěle doplňují.

salat

TIP: Nemusíte se křečovitě držet receptu. Klidně přidejte jakékoliv další listy – salát, čínské zelí, rukolu nebo třeba salátovou čekanku. Prostě to, co máte rádi. Chuť dodávají hlavně hrušky a sýr, které bychom nenahrazovaly.

Co budete potřebovat?

  • 2 hrušky (nepřezrálé)
  • 100 g baby špenátu
  • hrst vlašských ořechů
  • 100 g sýru s modrou plísní
  • 5 polévkových lžic balsamica
  • 2 polévkové lžíce medu
  • koření

Postup přípravy

  1. Rozpůlené hrušky nakrájejte na tenké plátky a smíchejte s baby špenátem (nebo jinými listy).
  2. Nahoru rozdrobte sýr s modrou plísní a zasypejte nahrubo nasekanými ořechy.
  3. Nakonec všechno zalijte zálivkou z balsamica a medu.
  4. Dobré chutě – od sladké přes slanou až po lehce kyselou!

Mazanec bez kynutí

Příprava tradičního velikonočního chleba vám nemusí zabrat několik hodin. Když škrtnete kynutí, máte ho stejně rychle jako klasickou bábovku. Nebojte, na chuti ani struktuře to nepoznáte. Tenhle mazanec je taky nebesky vláčný a nadýchaný.

Mazanec

Co budete potřebovat?

  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 75 g povoleného másla
  • ½ vanilkového cukru
  • 1 větší vejce
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 40 g nasekaných mandlí
  • 100 ml mléka
  • vajíčko na potření
  • rozinky + rum

Postup přípravy

  1. Jestli si mazanec neumíte představit bez rozinek, tak je alespoň hodinu nechte namáčet v rumu.
  2. Do mouky zamíchejte prášek do pečiva a prosejte do mísy.
  3. Pak přidejte máslo pokojové teploty, vanilkový cukr, vajíčko, tvaroh a nasekané mandle.
  4. Všechno pořádně promíchejte a vypracujte kompaktní těsto.
  5. Nakonec přidejte 100 ml mléka a znovu zapracujte. Teď přichází čas na rozinky – ty do těsta jen lehce vmíchejte.
  6. Vytvarovaný bochník nahoře nařízněte ve tvaru kříže, potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte péct ve vyhřáté troubě asi 20 minut na 200 ℃. Na dalších 20 minut snižte teplotu na 150 ℃.
  7. Schválně, jestli vám mazanec vydrží celé Velikonoce. Moc na to nesázíme!

Jak se na Velikonoce nesedřít?

Není to úplně jednoduché, uznáváme. Tak se zbytečně nevysilujte zaděláváním hutného mazancového těsta – nechte to na kuchyňském robotu s hnětacím hákem. Nasypete, zapnete a mezitím můžete uzobávat mandle. Nebo čokoládová vajíčka.

Všechny roboty Patricca mají nadstandardní výkon a celokovové provedení. Takže si poradí i s těstem, na kterém byste nechali ruce. A navíc vám vydrží pár dekád (ne těsto, ale robot).

Šetřit (se)

premiant

Recept na lívance nadýchané jako obláček?

Snídaně, pondělí nebo narozeniny? Tyhle měkoučké lívance jsou vždycky dobrý nápad. Nemusíte řešit kynutí nebo kvásek, takže během chvilky jsou na stole. I když tam moc dlouho nevydrží – odolává se jim fakt těžko.

recept lívance

Co budete potřebovat?

  • 2 velká vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru krupice

Nutriční hodnoty na 100 g

Energetická hodnota 194 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 22 g
z toho cukry 11 g
Tuky 7 g
z toho nasycené 2 g
Vláknina <1 g

Postup přípravy

  1. Obě vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků, které můžou rovnou do mísy kuchyňského robota. Jestli ho nemáte, nevadí. Stačí vám prostě větší nádoba, protože šleháním bílky vyskočí.
  2. Do žloutků přilijte mléko a vyšlehejte je společně metličkou. Samozřejmě i základ na lívancové těsto můžete připravit pomocí robota, ale hravě to zvládnete zpracovat rukou.
  3. Pak ke směsi přisypte mouku s práškem do pečiva – ideálně přes síto, aby nevznikaly hrudky.
  4. Teď přišel čas na to, co dělá lívance tak nadýchané. Oba bílky pomalu šlehejte a postupně přidávejte cukr. Otáčky postupně zvyšujte, nezačínejte hned na maximu – jen tak vám vznikne hora tuhého sněhu.
  5. Hotový sníh jemně zapracujte do žloutkové směsi. Nepoužívejte metlu, ale plochou vařečku nebo stěrku – ať vám sníh nespadne.

    TIP: Abyste těsto odlehčili, přimíchejte nejdřív jen malou část sněhu. A místo klasického krouživého pohybu pracujte ze stran a odspodu mísy – těsto budete spíš „překládat“ než klasicky míchat.

  6. Na rozehřátou pánev s kapkou oleje (nebo třeba ghí) udělejte z těsta vyšší bochánky. Pak už k nim jen kápněte pár kapek vody a přikryjte poklicí.
  7. Lívance nechte opékat cca 4 minuty na střední plamen z každé strany. O střed se nebojte – díky páře zůstane vláčný, ale bude stoprocentně hotový.
  8. Dochuťte, nazdobte a nebo rovnou spořádejte. Nic není špatně. Teda kromě toho, kdyby si je nepřipravili!

Bez práce nejsou lívance?

Ale kdepak, tomu v Patricce dávno nevěříme. Proto vyrábíme kuchyňské roboty, které to odmakají za vás. Nebudete tak muset řešit sekání, šlehání nebo mixování. Za to vám nepomůžou s ochutnáváním – to holt zbyde na vás.

U všech našich modelů navíc najdete balonovou metlu. Během chvilky tak vyšlehá nejen sníh, ale taky lehká těsta nebo šlehačku. Navíc mnohem rychleji než cokoliv jiného.

Ať to odmaká za mě

premiant

Recept na thajské kari z multifunkčního hrnce

Můžeme tomu klidně říkat exotická svíčková. Ne kvůli chuti, ale pro jeho oblíbenost u nás i v Thajsku. Jak jednou ochutnáte, už nikdy nebudete mít dost. Recept s thajskou kari pastou jsme trochu zjednodušili, abyste nemuseli shánět suroviny po všech čertech.

Navíc při vaření nevystojíte důlek u kuchyňské linky. Všechno připravíte v jednom hrnci do 45 minut.

thajské-kari (1)

V čem se liší jednotlivé kari pasty?

Jednoduše řečeno v pálivosti a složení. Základ mají všechny plus mínus stejný – limetková kůra, česnek, šalotka, citronová tráva.

  • Nejpálivější je zelená kari pasta, která se vyrábí ze sušených zelených chilli papriček.
  • Středně pálivá červená kari pasta zase obsahuje sušené červené chilli papričky.
  • Lehce pálivá žlutá kari pasta získala svoji barvu díky přidané kurkumě.
  • Oranžová kari pasta Massaman v sobě sice má chilli, ale je ze všech nejsladší a nejjemnější.

A protože se určitě nechcete šetřit, sáhneme rovnou hned po druhé nejostřejší – červené. Ale nebojte, jazyk vám neshoří. Pálivost totiž stáhnou další ingredience a hlavně rýže.

Co budete potřebovat?

  • 450 gramů krůtích prsou
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 kus červené a žluté papriky
  • 1 mrkev
  • 2 cibule
  • hrst zelených fazolových lusků
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 30 gramů nastrouhaného zázvoru
  • 400 ml kokosového mléka
  • 250 gramů jasmínové rýže
  • čerstvý koriandr
  • čerstvé chilli papričky
  • sůl

Nutriční hodnoty na 100 g

(včetně rýže)

Energetická hodnota 110 kcal
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 11 g
z toho cukry 2 g
Tuky 5 g
z toho nasycené 4 g
Vláknina 1 g

Postup přípravy thajského kari

  1. Nejprve si nakrájejte zeleninu. Cibuli a papriky na proužky, mrkev na tenká kolečka, řapíkatý celer na kousky a fazolové lusky na půl. 
  2. V multifunkčním hrnci Patricca Tripot nastavte program Restování a rozpalte olej. Přidejte pokrájenou cibuli, řapíkatý celer a nastrouhaný zázvor.
  3. Až budou suroviny orestované, přidejte k nim na nudličky nakrájené krůtí a krátce zasmahněte. Osolte a přimíchejte kari pastu.

    Všechno se dá samozřejmě připravit i na klasickém sporáku. Jen to bude s multifunkčním hrncem výrazně jednodušší. A navíc vám nahradí i rýžovar!

  4. Po dalších 2–3 minutách vlijte do hrnce vývar, sojovou a rybí omáčku, kokosové mléko a duste maso do měkka. U krůtího na nudličky stačí přibližně 15 minut při programu Pomalé vaření. Případně na sporáku stáhněte teplotu na nižší stupeň.
  5. Na závěr přidejte proužky paprik, rozpůlené fazolky a mrkev na kolečka. Povařte je jen krátce, aby zelenina stále křupala.
  6. A kari může na stůl. Už chybí jen příloha a čerstvý koriandr na ozdobu.

kari-multifunkcni-hrnec (2) (1)

Jak na jasmínovou rýži?

Úplně stejně, jako ji připravujete kdykoliv jindy. U takhle voňavé přílohy není potřeba nic speciálního vymýšlet. Syrovou rýži propláchněte, zalijte vodou a vařte do změknutí nebo podle instrukcí na obalu

Když ale budete používat náš multifunkční hrnec jako rýžovar, nastavte program Rýže na 20 minut a je to. Výsledek je díky tomu voňavější a nadýchanější. A navíc nemusíte nic kontrolovat nebo míchat – hrnec se sám vypne.

Máte rádi jazyk v jednom ohni? Do základu můžete přidat ještě čerstvou pokrájenou chilli papričku, ať to má grády. Ale myslete i na ostatní, třeba děti – ty by to asi úplně neocenily.

V kuchyni bez starostí

Šetřete místo, čas i peníze. Nepotřebujete horkovzdušnou fritézu, pomalý ani tlakový hrnec – tohle všechno zvládne multifunkční hrnec Patricca.

A ještě spotřebujete o 80 % méně energie než při klasickém vaření.  

Vařit ryrchleji a levněji

multifunkcni-hrnec

Přečtěte si také:

Recept jak si připravit tu nejkřupavější granolu?

Za dobrou snídani nemusíte utratit majlant. Když si její základ připravíte doma, vyjde vás to na pár korun. Navíc ji budete mít hotovou rychleji, než byste pro ni doběhli do krámu. A její křupání si můžete užívat ještě další 3 týdny, protože vydrží.

granola recept

Je jen na vás, co si do ní ještě přihodíte. Klidně sáhněte po kokosu, kakau nebo třeba sušeném ovoci – zkrátka na co máte chuť.

Co budete potřebovat?

  • 200 g ovesných vloček
  • 200 g oblíbených ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce medu

Nutriční hodnoty na 100 g*

Energetická hodnota 510 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 43 g
z toho cukry 11 g
Tuky 31 g
z toho nasycené 3 g
Vláknina 7 g

*Uvedené hodnoty platí pro lískové ořechy

Postup přípravy

  1. Do misky si nasypejte vločky, oříšky i skořici a vše zalijte rozehřátým medem.
  2. Okamžitě směs promíchejte – aby vám nevychladl med a znova neztuhl.
  3. Dno košíku horkovzdušné fritézy si vyložte pečicím papírem a připravenou granolu na nej rovnoměrně rozprostřete.
  4. Pečte 12 minut při 170 ℃. Granolu občas promíchejte, aby se rovnoměrně propekla – a vám tak při každém soustu pěkně křupala.
  5. Vychladlou granolu nasypte do dózy s víčkem a trochu si s ní oslaďte každé ráno. Nebo klidně uzobávejte jen tak během dne.

Proč snídat granolu?

Protože má úplně báječné složení. Je nabitá polysacharidy (ovesné vločky), nenasycenými mastnými kyselinami (ořechy) a vlákninou. Když přidáte ještě kvalitní zdroj bílkovin (třeba tvaroh), tak vás na dlouho zasytí. A vy nebudete hned za půl hodiny hledat, co byste kde ulovili.

Polysacharidy, bílkoviny a vláknina vás pořádně zasytí. Nenasycené mastné kyseliny si tělo neumí samo vyrobit a oříšky jsou jejich skvělým zdrojem. A jednoduché cukry vás na začátku dne dokonale nakopnou.

Může to být ještě jednodušší?

Jasně, že může. Stačí vám k tomu jeden jediný robot Patricca Premiant, který s klidem zvládne fakt všechno.

V mixéru zpracujete rozvar, celokovovou balonovou metlou ušleháte ten nejnadýchanější sníh z bílků a díky míchací metle připravíte tu nejjemnější ganáž.

A když se vám jó nebude chtít, tak si čokoládu můžete nadrtit v sekáčku. Všechno pak jednoduše smícháte ve velké nerezové míse.

Ať to odmaká za mě

premiant

Vyzkoušejte také tyto recepty:

Recept na čokoládové suflé bez práce: to nejsladší MDŽ

Zasloužíte si něco fakt sladkého. A nejen, protože je MDŽ – ale klidně jen tak, že prostě jste. Nebojte, nebudete muset trávit celý den v kuchyni. To by ještě tak hrálo. Čokoládové suflé je vlastně bez práce a stejně chutná – nemůžeme ani říct jak, protože to popsat prostě nejde.

cokoladove-sufle

Co budete potřebovat?

  • 90 g čokolády na vaření (nebo hořké)
  • 90 g másla
  • 90 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 60 g hladké mouky
  • máslo a hrubá mouka na vymazání
  • cukr moučka a ovoce na ozdobu

Nutriční hodnoty

Energetická hodnota 396 kcal
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 38 g
z toho cukry 29 g
Tuky 24 g
z toho nasycené 14 g
Vláknina 2 g

Postup přípravy

  1. Nejprve nechte nad vodní lázní rozpustit 90 g čokolády a stejné množství másla.
  2. Pak dejte 3 celá vejce do multifunkčního robotu a začněte šlehat na nižší stupeň.

    Speciální balónová metla zaručí dokonalé propojení všech ingrediencí ze dna i stran mísy. Ale zvládnete to i ručně.

  3. Do vajec postupně přisypávejte cukr. Nechvátejte, je potřeba, aby se směs vyšlehala do husté pěny.
  4. Jakmile docílíte správně husté konzistence, začněte přilévat rozpuštěnou čokoládu s máslem.
  5. Teprve až když se všechno promíchá a spojí, vypněte robota. A pomocí stěrky jemně zapracujte 60 g hladké mouky.
  6. Menší mističky (ideální jsou keramické) vymažte máslem, vysypejte hrubou moukou a nalijte do nich směs.
  7. Naplněné misky vložte do horkovzdušné fritézy na 10 minut při teplotě 190℃. Vyšší teplota a kratší čas jsou naprosto zásadní. Jen tak vznikne uvnitř tekuté a na povrchu křupavé suflé.
  8. Až suflé vytáhnete, tak ho pocukrujte a ozdobte ovocem. Kyselejší tóny skvěle doplní tuhle čokoládovou bombu.
  9. Podávejte hned a pokuste se rozdělit. Ale nemusíte, je to přece váš den!

TIP: Báječné je, že to robot z velké části odmaká za vás. Jen teda nenakoupí. A taky ušetříte energii – horkovzdušná fritéza žere mnohem míň, než kdyby musela běžet normální trouba. Tak snad vám bude čokoládové suflé o to víc chutnat! I když to už snad ani nejde.

Ještě se neznáme?

V Patricce vyrábíme kuchyňské spotřebiče, které šetří čas, peníze i vaše nervy.

Spotřebiče Patricca

Česká značka Česká značkaNeplatíte nic navíc, protože nepřeprodáváme – ale přímo vyrábíme.
Kvalita a spolehlivost Kvalita a spolehlivostDíky bezchybnému návrhu i zpracování, nemusíte spotřebiče každou chvíli měnit.
Dostupné pro všechny Dostupné pro všechnyZa designové české výrobky neutratíte majlant ani nemusíte slevovat z kvality.
Vlastní servis Vlastní servis Nečekáte na opravu ani náhradní díly. Všechno řešíme u nás ve Zlíně.

Spoléháme na:

  • nadčasový design, který se hodí do každé kuchyně
  • vysoká kvalita samotných dílů i celkového spotřebiče
  • testování a eliminování nejčastějších vad už při návrhu

A protože tomu vážně věříme, dostanete automaticky prodlouženou záruku na 3 roky a dostupnost náhradních dílů až 10 let od nákupu.

Vyzkoušet Patriccu

Tohle jste už četli?

Recept na nadýchanou jahodovou pěnu, která je sladká stejně jako maminka

Umíme jí pořádně osladit život, nebudeme si nic nalhávat. Proto si (nejen) vaše maminka zaslouží žít jako na obláčku – jahodovém, nadýchaném a lehkém. A samozřejmě bez práce a s nohama nahoře. Tentokrát pro ně uděláme něco my.

Sladké jahody

TIP: Recept je tak jednoduchý, že ho klidně můžete připravit i s těmi nejmenšími. Jen pozor, aby vám něco zbylo!

Co budete potřebovat?

Jahodový rozvar:

  • 300 g čerstvých jahod
  • 50 ml vody
  • 100 g cukru krupice

Čokoládová ganáž:

  • 100 g bílé čokolády
  • 100 g smetany na šlehání

Základ:

  • 4 bílky (třeba ty, co vám zbyly z koblih)
  • 2 plátky želatiny

Nutriční hodnoty na 100 g

Energetická hodnota 202 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 24 g
z toho cukry 23 g
Tuky 10 g
z toho nasycené 6 g
Vláknina 1 g

Postup přípravy

  1. Nejdřív do mísy se studenou vodou dejte želatinu. Plátky musí změknout, což trvá většinou 5–10 minut. Záleží ale na značce – přesný návod určitě najdete na balení.
  2. Připravte si jahodový rozvar. Nakrájené jahody smíchejte s 50 ml vody a 100 g cukru. Přiveďte k varu a pořád míchejte, dokud se jahody nerozvaří. Pak stačí přelít směs do mixéru a zpracovat ji do hladka.
  3. Přichází čas na ganáž. Nalámejte bílou čokoládu a smetanu přiveďte k varu. Jakmile začne probublávat, přelijte ji k nalámaným kouskům. Počkejte, než čokoláda trochu povolí a metlou rozmíchejte do hladka.
  4. Teď už by měla být želatina připravená, ale před použitím ji ještě pořádně vyždímejte
    Želatina se rozpouští jen při vyšších teplotách. Takže ganáž ani rozvar nesmí příliš vychladnout, měly by být stále horké.
  5. Než směs vychladne, pusťte se do bílků. Nejdřív je pár minut míchejte NAD vodní lázní – díky tomu proběhne pasterizace, ale nezmění se jejich struktura. Pak bílky vyšlehejte do hladkého a pevného sněhu.
  6. Sníh jemně zapracujte do vychladlého zbytku. Kdyby byla směs moc horká, bílky vám spadnou. Stejně jako u při urputném zašlehávání – stačí krátce a pomalu.
  7. Hotovou jahodovou pěnu nechte ztuhnout v lednici – klidně přes noc.
  8. Nesnězte ji sami, ale rozdělte se. I když to je opravdu těžké!

Může to být ještě jednodušší?

Jasně, že může. Stačí vám k tomu jeden jediný robot Patricca Premiant, který s klidem zvládne fakt všechno.

V mixéru zpracujete rozvar, celokovovou balonovou metlou ušleháte ten nejnadýchanější sníh z bílků a díky míchací metle připravíte tu nejjemnější ganáž.

A když se vám jó nebude chtít, tak si čokoládu můžete nadrtit v sekáčku. Všechno pak jednoduše smícháte ve velké nerezové míse.

Ať to odmaká za mě

premiant

Aprílové Velikonoce: oslavte je (ne)tradičně

Letos je Velikonoční pondělí zahalené v aprílovém kabátu. Což přináší neobvyklou příležitost – trochu si s ním pohrát. Netradičně tradiční Velikonoce si zkrátka žádají zkusit něco nového!

Velikonoce

Vezmeme to od začátku

Kde se vzaly Velikonoce?

Velikonoce jsou významnými křesťanskými svátky oslavující zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Všude po republice tak probíhají sváteční bohoslužby končící už v neděli.

Kromě náboženského významu jsou taky spojené s různými lidovými zvyky a tradicemi, které mají regionální variace. A ty se nám samozřejmě propisují i do naší kuchyně. Mezi tradiční velikonoční jídla tak patří nádivka, beránek, jidáše a taky mazanec.

Popularita Velikonoc moc neklesá, i když dochází ke změnám v pojetí tradic. Většina rituálů pochází z pohanské oslavy jara, jejichž historie sahá mnohem dál, než se datuje vznik křesťanského svátku.

Jak vzniknul Apríl?

Historie Velikonoc

Nikdo vlastně pořádně neví, protože o historii toho víme minimálně. Někteří tvrdí, že jde o svátek spojený s oslavou jara. Jiní ho zase spojují s francouzským svátkem, který vychází z národního fórku – poisson d’avril (tajné lepení papírových ryb na záda). První písemné doklady pochází už z roku 1466.

Jistojistě ale víme, že u nás se Apríl zabydlel opravdu rychle. Protože jakmile něco obsahuje vtípky, jako Češi jsme hned pro.

(Ne)tradičnost jako cesta k originalitě

Velikonoční tradice a zvyky jsou (vesměs) fajn a taky bývají důvodem pro větší rodinné sešlosti. Ovšem letošní aprílové Velikonoce si říkají o mnohem víc. Nejen zábavy, ale taky uvolněnosti. Tak netravte den u leštění oken nebo při velkém úklidu. Ono to počká.

Radši si připravte něco, co se klidně může stát vaším každoročním zvykem. A 1. duben je perfektní čas, kdy to otestovat. Vždycky totiž můžete zakřičet „Apríl!“, když se to náhodou neujme.

1. (Ne)tradiční jidáše aneb nedržte se pravidel

Každý máme doma nějaké ty rodinné recepty, ke kterým se pořád vracíme – hlavně teda na Velikonoce, Vánoce nebo slavnostní hostinu.

Zkuste ale popustit uzdu fantazii a tradiční jidáše udělat na slano se sušenými rajčaty, pestem a sýrem. Nebo vymyslete vlastní kombinaci. Vždyť kuchyně je od toho, aby si v ní člověk hrál, zkoušel a experimentoval. Třeba takhle navíc vytvoříte nový rodinný recept předávaný z generace na generaci.

2. „Hádej, hádej, koledníku!”

Na Apríla nemusíte hned omatlávat kliku pastou nebo vymýšlet důmyslné pasti. Vystačíte si totiž s tím, co dobře znáte – mazancem.

velikonoční mazanec

Místo jednoho obřího udělejte hromadu menších mazanců o velikosti housek. Náhodně je naplňte marmeládou, tvarohovou a makovou náplní. Nebo čímkoliv jiným. Každému, kdo si od vás bochánek bere, řekněte: „Hádej, hádej, koledníku, náplň velikonočního bochníku!”

Ten, co se trefí, dostane nějakou odměnu. A kdo ne, zaslouží si trest. Jaký? To už necháme na vás. Znáte to, každý jsme jinak škodolibý.

Nebudete na to sami

K aprílovo-velikonočnímu pečení vám bude k ruce multifunkční celokovový robot Patricca Patriot. Pomůže vám jak s mazanci a variacemi náplní, tak přidá „ruku k dílu“ třeba i u nádivky. Tiše a bez odmlouvání.

Zábavné velikonoční mini soutěže

Soutěžit mezi sebou nemusí jen děti, ale taky dospělí. O to víc se zasmějete (a nebo naštvete, když vám to zrovna nepůjde).

  • Testujte chutě a vůně se zavázanýma očima. Připravte si řadu různých jídel nebo předmětů k očichávání a hádejte, co to je. Sami budete překvapení, jak je to bez zraku náročné!
  • Závoďte v přípravě kraslice od začátku až do konce. Vyfouknutí, očištění, nazdobení – nejrychlejší vyhrává!
  • Rýmujte s vtipem na různá témata, třeba velikonoční. Anonymní hlasování pomocí papírků rozhodne, kdo ostatní pobavil nejvíc. Psst, klidně napište sebe, nikdo to nezjistí.

Chcete si užít Velikonoce bez starostí?

Tak to jste tu správně. V Patricce vyrábíme kuchyňské spotřebiče, které šetří čas, peníze i vaše nervy. A to se kolem jakýchkoliv svátků hodí.

robot Patricca Patriot

Česká značka Česká značkaNeplatíte nic navíc, protože nepřeprodáváme – ale přímo vyrábíme.
Kvalita a spolehlivost Kvalita a spolehlivost Díky bezchybnému návrhu i zpracování, nemusíte spotřebiče každou chvíli měnit.
Dostupné pro všechny Dostupné pro všechny Za designové české výrobky neutratíte majlant ani nemusíte slevovat z kvality.
Vlastní servis Vlastní servis Nečekáte na opravu ani náhradní díly. Všechno řešíme u nás ve Zlíně.

Spoléháme na:

  • nadčasový design, který se hodí do každé kuchyně
  • vysoká kvalita samotných dílů i celkového spotřebiče
  • testování a eliminování nejčastějších vad už při návrhu

A protože tomu vážně věříme, dostanete automaticky prodlouženou záruku na 3 roky a dostupnost náhradních dílů až 10 let od nákupu.

Vyzkoušet Patriccu

Mohlo by vás zajímat