Test

Marmeládová sezóna za rohem

Léto je v plném proudu a s ním přichází i hromada ovoce. Pro milovníky sladkých pochoutek je to ideální čas na přípravu domácí marmelády či džemu!

Marmeláda má bohatou historii, která sahá až do starověkého Řecka, kde se ovoce konzervovalo s medem. Původ slova však nacházíme ve Španělsku a Portugalsku.

Avšak pravá citrusová marmeláda pochází údajně z Velké Británie. Podle legendy byla totiž do Skotska dovezena zásilka hořkých pomerančů, a tak si manželka skotského obchodníka James Keillera lámala tak dlouho hlavu, než našla způsob, jak zhořklé ovoce využít. Vytvořila sladkou pochoutku, která se rychle stala populární.

Marmeláda historie

Udělat dobrou marmeládu může být někdy kumšt. A proto jsme pro vás nachystali několik základních rad.

1. Dbejte na výběr ovoce

Pro přípravu kvalitní marmelády je klíčové použít čerstvé, zralé ovoce. Vyhýbejte se přezrálým nebo poškozeným plodům, které by mohly ovlivnit chuť stejně tak jako trvanlivost.

Recept na marmeládu

2. Konzervanty aneb cukr a jeho alternativy

Klasickou volbou je bílý cukr, který pomáhá nejen konzervovat, ale také zajišťuje správnou konzistenci. Pokud ale nechcete použít klasický bílý cukr, můžete použít přírodní sladidla, jako je med nebo agávový sirup. Mějte však na paměti, že tyto alternativy mohou oslabit chuť a změnit konzistenci.

3. Zahušťování

Zahušťovadlo je důležité pro dosažení správné konzistence. Některé ovoce, jako jsou jablka a citrusy, mají vysoký obsah pektinu, zatímco jiné, jako jsou jahody a maliny, ho mají méně. Nejlépe sahejte po přirodním pektinu.

Marmeláda

4. Sterilizace sklenic

Před naplněním je důležité sklenice důkladně vyčistit a sterilizovat. Nejjednodušší způsob je umytí v horké vodě s mycím prostředkem a poté je nechat schnout v troubě.

5. Uskladnění

Marmeládu uchovávejte na tmavém a chladném místě. Po otevření je nejlepší ji skladovat v lednici a co nejrychleji spotřebovat.

Letní marmeláda

A jaký je vlastně rozdíl mezi marmeládou a džemem?

V Evropské unii je tento rozdíl dokonce právně upraven. Marmeláda musí obsahovat minimálně 20 % citrusového ovoce, je spíše hladká a propasírovaná, i když může obsahovat kousky ovocné kůry. Džem obvykle obsahuje větší kousky ovoce a jeho konzistence je řidší. Ovoce, které je rozvařeno, je bez přidaného cukru a zahuštěno odpařením, nazýváme jako povidla.

Marmeláda

Každý z nás už někdy ochutnal klasickou jahodovou marmeládu. Občas ale stojí za to zkusit experimentovat. Co třeba zkusit:

  • Marmeládu z kiwi a limetky: osvěžující a netradiční volba, která potěší milovníky exotického ovoce.
  • Levandulovou marmeládu s meruňkami: aromatická pochoutka, která přinese do vaší kuchyně vůni Provence.
  • Marmeládu z dýně a pomeranče: perfektní podzimní spojení.

Marmeláda

Ať už zvolíte džem či marmeládu, jahodovou nebo meruňkovou příchuť, v přípravě vám zaručeně pomůže multifunkční hrnec Patricca Tripot.

Ještě se neznáme?

V Patricce vyrábíme kuchyňské spotřebiče, které šetří čas, peníze i vaše nervy.

Spotřebiče Patricca

Česká značka Česká značkaNeplatíte nic navíc, protože nepřeprodáváme – ale přímo vyrábíme.
Kvalita a spolehlivost Kvalita a spolehlivostDíky bezchybnému návrhu i zpracování, nemusíte spotřebiče každou chvíli měnit.
Dostupné pro všechny Dostupné pro všechnyZa designové české výrobky neutratíte majlant ani nemusíte slevovat z kvality.
Vlastní servis Vlastní servis Nečekáte na opravu ani náhradní díly. Všechno řešíme u nás ve Zlíně.

Spoléháme na:

  • nadčasový design, který se hodí do každé kuchyně
  • vysoká kvalita samotných dílů i celkového spotřebiče
  • testování a eliminování nejčastějších vad už při návrhu

A protože tomu vážně věříme, dostanete automaticky prodlouženou záruku na 3 roky a dostupnost náhradních dílů až 10 let od nákupu.

Vyzkoušet Patriccu

Tohle už jste četli?

Tipy na letní jídla, která skvěle chutnají!

Léto je období, kdy si můžete užívat čerstvé sezónní ingredience a lehká, osvěžující jídla. Letní jídla jsou plná barev, chutí a zdravých surovin. Připravili jsme si pro vás několik návrhů na skvělá letní jídla, které si můžete snadno připravit a užívat si je během teplých dní.

Letní salát

V horkých dnech je vhodné mít takové jídlo, co vás nezatíží, ale zároveň nasytí a potěší chuťové buňky.

1. Letní saláty

Saláty jsou ideálním letním jídlem, protože jsou lehké, osvěžující a plné vitamínů. Můžete je připravit z čerstvé zeleniny, ovoce a bylinek, které jsou v létě snadno dostupné.

Můžete zkusit třeba:

  • Řecký salát: Kombinace rajčat, okurek, papriky, červené cibule, oliv a feta sýru s olivovým olejem a oreganem je klasika, která nikdy nezklame.
  • Quinoový salát: Quinou smíchejte s cherry rajčaty, okurkou, avokádem, červenou cibulí a citronovou zálivkou. Je to zdravý a výživný salát, který vás zasytí.

2. Grilované pokrmy

Grilování je neodmyslitelnou součástí letních večerů. Grilované maso, ryby a zelenina jsou nejen chutné, ale také rychlé a jednoduché na přípravu. Tento typ přípravy jídla můžete navíc spojit s příjemným venkovním posezením.

Na grilu můžete udělat:

  • Grilované kuřecí špízy: Marinujte kuřecí kousky v olivovém oleji, citronové šťávě, česneku a bylinkách. Napíchněte je na špejle s paprikou, cibulí, cherry rajčaty, cuketou a grilujte do zlatova.
  • Grilovaná ryba: Filety z lososa nebo pstruha potřete olivovým olejem, citronovou šťávou, česnekem a čerstvými bylinkami. Grilujte, dokud ryba není křehká.
  • Grilovaný hermelín: Hermelín si namarinujte směsí olivového oleje a koření dle vašeho výběru. Pokud byste měli chuť na sladkou variantu, tak vám postačí na grilování olivový olej a poté jen zakapat hermelín brusinkovou omáčkou.

Letní grilování

3. Studené polévky

Studené polévky jsou vynikajícím způsobem, jak se osvěžit během horkých letních dní. Jsou snadné na přípravu a mohou být podávány jako lehký oběd nebo večeře.

Nápady na studené polévky:

  • Gazpacho: Tradiční španělská polévka z rajčat, okurek, papriky, cibule, česneku, olivového oleje a octa. Všechny ingredience rozmixujte a polévku podávejte dobře vychlazenou.
  • Studená okurková polévka: Rozmixujte okurky s jogurtem, česnekem, koprem a citronovou šťávou. Polévka je osvěžující, lehká a rychlá na přípravu.

Gaspacho polévka studená

4. Pečená jídla

Nikomu se v létě nechce stát u bublajících hrnců, proto “hodit” jídlo do trouby a  jít zpět na zahradu k bazénu je ideální.

Nápady na pečené pokrmy:

  • Kuřecí stehna s citronem a rýží: Kuřecí stehna připravte do pekáčku, podlejte trochou vody a potřete olejem s citronovou šťávou. Poté nechte péct. Mezitím si uvařte rýži a nachystejte další várku citronové šťávy s citronovou kůrou, solí, pepřem a česnekem. Touto směsí opět kuře během pečení potřete.
  • Kotleta na houbách: Houby k létu neodmyslitelně patří, a tak pečená kotleta na houbové podestýlce s česnekem, trochou špeku a kmínu je ideální volba k pečeným bramborám.

Pečené kuře

5. Sladká jídla

Sladká jídla k létu neodmyslitelně patří. Ovšem, stejně tak, jako nikdo nechce stát u plotny, tak nikdo nechce trávit moc času náročnými recepty na koláče.

Nápady na rychlé sladké pochutiny:

  • Zmrzlina a sorbety: Co by to bylo za tipy a rady, bez sladké osvěžující zmrzky či sorbetu. Smíchejte kondenzované mléko s vysoko procentní smetanou a přidejte buďto vanilku, čokoládu nebo ovoce.
  • Ovocný koláčálaco dům dál: Do multifunkčního robotu Patricca Premiant dejte utřít vejce s cukrem, přidejte mouku, smetanu a pečící prášek. Mezi tím, co za vás robot vše odmaká, očistěte vybrané letní ovoce. Pak stačí jen těsto z robotu nalít na vymazaný plech a přidat ovoce.

Sorbet a zmrzlina

Může to být ještě jednodušší?

Jasně, že může. Stačí vám k tomu jeden jediný robot Patricca Premiant, který s klidem zvládne fakt všechno.

V mixéru zpracujete rozvar, celokovovou balonovou metlou ušleháte ten nejnadýchanější sníh z bílků a díky míchací metle připravíte tu nejjemnější ganáž.

A když se vám jó nebude chtít, tak si čokoládu můžete nadrtit v sekáčku. Všechno pak jednoduše smícháte ve velké nerezové míse.

Ať to odmaká za mě

premiant

Tohle už jste četli?

Patricca radí: co přinese červencová sezona

Červenec je měsícem hojnosti a pestré úrody, kdy jsou zahrady a trhy přeplněny čerstvými sezónními potravinami. V tomto článku se zaměříme primárně na čtyři z nich, které jsou v České republice velmi oblíbené. Jedná se o meruňky, švestky, cukety a papriky. Tyto ingredience nejen obohatí váš jídelníček, ale také dodají vašim pokrmům svěží a autentickou chuť léta.

Meruňky

Meruňky jsou jedním z nejvýraznějších symbolů léta díky své sladké a šťavnaté chuti. Tento oranžový plod je plný živin, které prospívají našemu zdraví.

Meruňky jsou skvělé pro přípravu dezertů, domácího džemu nebo kompotu. Jejich chuť se hodí i do slaných pokrmů, například do salátů s kozím sýrem a ořechy nebo na vydatný brunch s balzamikem, mozzarellou a salátkem.

merunky

Recept na chléb s meruňkami a mozzarellou

Co budete potřebovat?

  • krajíc chleba
  • 2 ks meruněk
  • půlka mozzarelly
  • 3 plátky prosciutta
  • rukola
  • med
  • sůl, chilli
  • balsamico

Postup přípravy

  1. Krajíc chleba dejte na pár minutek do horkovzdušné fritézy Finestra společně s půlenými a vypeckovanými meruňkami. Chlebík se jemně opeče a meruňky změknou.

  2. Mezitím smíchejte rukolu s lžičkou medu, kapkou balzamika, solí a chilli.

  3. Nakrájejte si mozzarellu na plátky a natrhejte prosciutto.

  4. Chlebík po vytáhnutí z fritézy obložte rukolou, přidejte na ni prosciutto, mozzarellu a nakonec meruňky. Vše zakápněte balzamikem, posolte a přidejte trochu chilli.

Švestky

Švestky jsou další oblíbenou letní plodinou, známou svou sladko-kyselou chutí. Jsou nejen chutné, ale také velmi výživné a zdravé.

Švestky jsou jedním z hlavních tradičních prvků české kuchyně a mají u nás své významné místo. Ať už se jedná o povidla či o švestkový koláč s mákem, černou omáčku s uzeným masem a nebo zkrátka poctivou pálenku!

Cuketa

Cuketa je docela univerzální zeleninou s jemnou chutí a křehkou texturou. Je ideální pro různé úpravy: na grilu, v troubě či na pánvi. Jen pozor, aby nezhořkla!

cuketa

Na gril doporučujeme spíše žlutou než klasickou zelenou cuketu. Stačí ji nakrájet na plátky, potřít olivovým olejem a okořenit. Můžete ji také použít k přípravě cuketových placek smažených na pánvi, do polévek nebo servírovat s těstovinami. Cuketa je skvělá i do sladkých dezertů, například do veganského chlebíčku s čoko pecičkami.

Paprika

Paprika je plná vitamínu C a antioxidantů a skvělá do čerstvých salátů. Můžete ji také naplnit směsí rýže, masa a zeleniny a zapékat v troubě.

paprika

Tohle už jste četli?

Svačinky na letní výlety

Léto je ideální čas na výlety do přírody. Nicméně, teplo vyžaduje pečlivé plánování a to zejména, pokud jde o jídlo. Z toho důvodu je potřeba dělat svačinky ze surovin, které jsou nejen chutné a výživné, ale také snadno přenosné a odolné vůči všem přicházejícím pařákům.

zdravé letní svačiny na výlety

Při teplotách nad 30°C může být jídlo nebezpečné ke konzumaci už po dvou hodinách. Aby se minimalizovalo riziko, je důležité volbu svačiny promyslet a předejít tak zdravotním potížím.

Připravili jsme si pro vás několik tipů, jak takové svačinky poskládat a nachystat:

1. Svačiny bohaté na bílkoviny

Bílkoviny jsou klíčové pro udržení energie během dne.

Ořechy a semínka: Mandle, kešu, vlašské ořechy nebo slunečnicová semínka jsou skvělým zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Snadno se přenášejí a nekazí se. Hitem poslední doby jsou také ořechová másla v kapsičce.

Sušené maso: Hovězí nebo krůtí jerky jsou bohaté na bílkoviny a mají dlouhou trvanlivost. Vyhněte se však příliš soleným variantám, které mohou v letních dnech zvýšit žízeň.

Energetické tyčinky: Domácí tyčinky z ovesných vloček, medu, ořechů a sušeného ovoce jsou skvělou volbou. Můžete se i vyhnout kupovaným variantám, které jsou plné cukru, recept od nás máte tady v hlavní roli s pomocníkem Patricca Premiant!

Může to být ještě jednodušší?

Jasně, že může. Stačí vám k tomu jeden jediný robot Patricca Premiant, který s klidem zvládne fakt všechno.

V mixéru zpracujete rozvar, celokovovou balonovou metlou ušleháte ten nejnadýchanější sníh z bílků a díky míchací metle připravíte tu nejjemnější ganáž.

A když se vám jó nebude chtít, tak si čokoládu můžete nadrtit v sekáčku. Všechno pak jednoduše smícháte ve velké nerezové míse.

Ať připraví svačinku na výlet za mě

premiant

2. Lehké a osvěžující pokrmy

Pro horké dny jsou ideální lehká jídla, která nezatíží žaludek a osvěží váš organismus. Proto se nebojte přípravy salátů, ať už zeleninových nebo ovocných. Pamatujte však, že salát se hodí spíše k vodě a slunění - na náročné túře to spolehlivý zdroj výživy určitě nebude.

Zeleninové saláty: Připravte si osvěžující salát z okurek, rajčat, papriky a oliv. Přidejte kousky feta sýra nebo tofu a kvalitní olivový olej.

Ovocné saláty: Kombinace melounu, jahod, borůvek a máty nejen dobře chutná, ale také skvěle hydratuje. Zejména díky melounu, který obsahuje více jak 90 % vody.

svaciny

3. Sendviče a wrapy

Mnohdy klasický sendvič nebo tortillový wrap je snadnou a optimální variantou. Naplňte si Váš sendvič trochou másla, sýra a šunky jako základ. Dále můžete doplnit trochou zeleniny jako je například okurek nebo rajče. Tato zelenina dodá svačince potřebnou svěžest do horkého dne. Tuto svačinku doporučujeme sníst v den jejího nachystání a rozhodně neplnit majonézou, která s horkým dnem není kamarádka.

4. Hydratace a čerstvé ovoce

Nezapomínejte na ovoce, které vám dodá jak potřebné zdravé cukry, tak vitamíny. Ovoce má svou výhodu, že je poměrně skladné a také odolné vůči teplu.

Necháme už na vás jestli to budou jablka, hrozny, borůvky, hrušky nebo třeba mandarinky. Banány jsou také dobrou volbou, ale je třeba je konzumovat dříve, než příliš změknou teplem anebo se rozmáčknou na dně batohu.

ovoce

 

Pár obecných rad:

    • Nezapomeňte na dostatek tekutin. Voda je samozřejmě základ, ale pomerančový džus nebo ledový čaj také skvěle poslouží.
    • Pamatujte, že klíčem k úspěchu je plánování a správné balení. Používejte vzduchotěsné nádoby. Případně pokud máte, tak chladicí tašky, abyste udrželi potraviny čerstvé a bezpečné ke konzumaci. Ať už se vydáte na jednodenní túru nebo vícedenní výlet, správná strava vám pomůže užít si každou chvíli naplno.
    • Dostatek cukru je základ. Sluníčko s námi občas umí zamávat a cukr nás může opět vrátit do rovnováhy.
    • A naposled: MAZAT SE! Byť to s jídlem úplně nesouvisí, nezapomínejte na pravidelnou dávku opalovacího krému, se kterým přejdete mnoha nepříjemnostem.

Tohle už jste četli?

Den Země z pohledu kuchyně

Snižování plýtvání potravin je klíčové pro ochranu naší planety. Každý rok se obrovské množství potravin vyhazuje, což má devastující dopad na životní prostředí. S blížícím se Dnem Země je důležité si připomenout, jak můžeme přispět k ochraně naší planety pomocí ekologicky odpovědných přístupů ve svých domácnostech.

Den Země v kuchyni s Patriccou

Den Země spadající na 22. dubna je každoroční událostí zaměřující pozornost k ochraně naší planety. Lidé se po celém světě zapojují do různých aktivit, jako je úklid veřejných prostor, výsadba stromů nebo osvěta o problémech životního prostředí. Tento den slouží jako připomenutí důležitosti udržitelného životního stylu a ochrany přírody pro budoucí generace.

Snižování plýtvání potravin

Snižování plýtvání potravin je důležité z několika důvodů. Prvním z nich je snížení emisí skleníkových plynů spojených s produkcí potravin. Dalším důvodem je délka rozkladu nespotřebovaných potravin na skládkách. Také jde o snižování zátěže přírody, zejména vody a půdy, které jsou nezbytné pro produkci potravin.

Správné uchování potravin

Správné uchování potravin je klíčové pro prodloužení jejich trvanlivosti a minimalizaci plýtvání. Dobře uzavřené nádoby a správně nastavená teplota v lednici a mrazáku mohou výrazně ovlivnit kvalitu potravin a jejich trvanlivost. Využití voskových sáčků může také pomoci prodloužit trvanlivost některých potravin, jako jsou sýry a šunky.

Využívání zbytků

Místo vyhazování zbytků jídla můžeme přemýšlet o kreativních nápadech na přípravu nových jídel. Zbývající maso a zelenina mohou být použity například na přípravu polévek, omáček nebo náplní do těstovin. Tímto způsobem minimalizujeme odpad a také šetříme peníze.

Buďme ohleduplní

Je důležité si uvědomit, že i malé změny v našich každodenních návycích mohou mít velký dopad na ochranu naší planety.

Oslavme Den Země společně a buďme ohleduplní k naší matičce zemi. Dopomoct nám k tomu mohou i různé domácí spotřebiče. Mezi ně patří například multifunkční hrnec Tripot, který šetří až 80 % energie.

Multifunkční hrnec Patricca Tripot

V kuchyni bez starostí

Šetřete místo, čas i peníze. Nepotřebujete horkovzdušnou fritézu, pomalý ani tlakový hrnec – tohle všechno zvládne multifunkční hrnec Patricca.

A ještě spotřebujete o 80 % méně energie než při klasickém vaření.  

Vařit rychleji a levněji

Multifunkční hrnec Tripot

Přečtěte si také:

Terapie vařením aneb vaření jako relaxace!

Vaření už dávno není jen životní nutnost. Naopak to spousta lidí (po)užívá jako čas pro sebe. Taková vzpruha pro psychiku, která nakonec ještě neskutečně chutná. Zastavíte se, nepřemýšlíte (maximálně nad receptem) a tvoříte. Tak co takhle zkusit nevnímat vaření jen jako nutnost.

Pečení a těsto

Pole (ne)políbené kreativity

Při vaření máte možnost vyjádřit svou kreativitu a osobnost. Experimentovat s různými chutěmi, vůněmi a texturami. Díky tomu můžete objevovat nové kombinace a vytvářet jedinečná jídla přesně podle sebe. Beze slov tak můžete vyjádřit, co zrovna cítíte.

Jestli si ale v kuchyni ještě tak nevěříte, můžete se nechat inspirovat. Okoukejte pár triků z různých show o vaření. Perfektní je například Nadiya's Time to Eat.

Vaření stejné jako vaše nálada

Dochucujte podle toho, jak se zrovna cítíte. Jestli to ve vás vře, tak to pěkně osolte pikantnímu guláši nebo ďábelské pomazánce. Ale emoce nebo náladu nemusíte jen ukázat na talíři – naopak by vás měly provázet během celého vaření.

Nebojte se zpívat, tančit nebo naopak párkrát mrsknout utěrkou!

Mindfulness a přítomný okamžik

Soustředíte se jen na to, co se odehrává ve vašem těle a co vnímají vaše smysly v daný okamžik. Zkrátka vypnete hlavu. V kuchyni to znamená, že se úplně ponoříte do vaření – vnímáte vůně, chutě, textury, barvy a zvuky. Díky tomu zapomenete na starosti a v hlavě máte jen to, co právě děláte.

Jak si vaření ještě víc užít?

Nenechte se rušit. Multifunkční roboty Patricca za vás nejen všechno odmakají, ale navíc jsou tiché. Takže klidně rozpalte písničky i troubu. Uslyšíte jen to, co fakt chcete.

Rozmixujete, nakrájíte, nadrtíte, našleháte, namelete a uhnětete. Jedno ale neumí. Nic za vás nedochutí. Tahle práce tak zbyde na vás. Což je stejně to nejzábavnější. A jako s jedním z mála pomocníků se nemusíte o nic dělit.

Užít si relax

Multifunkční robot Patricca

I s pánvičkou v ruce přijdou endorfiny

Vaření vyplavuje endorfiny i dopaminy – hormony štěstí, které vám pomáhají vyrovnat se se stresem a emocemi. Jen si představte, když se vám podaří vyhodit palačinka jednou rukou, uděláte dokonale kulaté volské oko nebo skvěle propečený steak.

Díky fyzické aktivitě spojené s vařením se uvolní napětí v těle a dochází ke stimulaci smyslů. A přesně to dokáže uklidnit po náročném dni. Vaše mysl se zpomalí a všechno ostatní jde v hlavě stranou. Pak přijde chvíle, kdy poprvé ochutnáte. A to vám dá další dávku hormonů štěstí.

Spojení

Vaření je také způsob komunikace. Sdílení receptů, společná příprava jídel a společné stolování posiluje mezilidské vztahy. Tyto sociální interakce a sdílené zážitky přinášejí radost a podporují vaše emoční štěstí.

Stolování s přáteli

Společné vaření je v mnoha kulturách důležitou sociální aktivitou. Posiluje pouta mezi lidmi a přináší radost ze sdílení jídel a zkušeností. To sbližuje nejen rodiny, ale celé komunity.

Tohle všechno ale nemusí probíhat jen naživo. Existují totiž on-line fóra, facebookové skupiny nebo profily věnující se vaření. Díky nim se spojíte s dalšími nadšenci – a procestujete tak s jídlem klidně celý svět.

 

Tohle už jste četli?

Recepty na zdravé obědy do práce

Meníčko v restauraci naproti, bageta z automatu nebo radši vůbec nic. Párkrát je to fuk, ale nesmí se z toho stát návyk. Jestli si myslíte, že na přípravu oběda do práce čas nemáte, tak vás přesvědčíme o opaku. A vaše tělo i hlava vám poděkují!

Během pracovního dne vás kvalitní strava nabije energií a vašemu mozku dodá živiny. Zdravé potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a polysacharidy pomáhají s koncentrací, náladou a bojují proti stresu. Což je (nejen) v práci vážně třeba.

Zdravé obědy do práce

Co vám s tím pomůže?

1. Plánujte dopředu

Najděte si čas na plánování jídel pro celý následující týden. Díky tomu si na jeden zátah nakoupíte všechny potřebné ingredience, vymyslíte si barvité pokrmy a snížíte stres spojený s každodenní přípravou jídla.

Jídlo pak schovejte do krabiček. Aby v lednici nenačichly, přežily cestu do práce a mohly jste je v pauze jednoduše ohřát. Ideální (i když váhově těžší) volbou jsou skleněné krabičky.

2. Vyváženost je základ

Zaměřte se na výživově bohatá jídla. Obědy by tak měly obsahovat polysacharidy, kvalitní zdroje bílkovin, dostatek vlákniny pro lepší trávení a zdravé tuky. Ještě je fajn se vyhýbat zpracovaným potravinám a polotovarům.

Radši sáhněte po čerstvých a sezónních surovinách. Nemusíte si ale pamatovat, kdy co roste. Nedávno jsme se rozpovídali o zdravé stravě a při té příležitosti jsme vám naservírovali kalendář zeleniny. Navíc se vyplatí kontrolovat cenovky v krámech. Vždycky se snažte najít jídlo s českým původem. Z daleka dovážené ovoce i zelenina se totiž sbírají ještě nezralé. Takže nejsou tak bohaté na živiny.

3. Přípravu si co nejvíc ulehčete

Vybírejte recepty, kde nestrávíte hodiny přípravou. To vás totiž brzo přestane bavit. A tím pádem se na celou přípravu obědů spíš vykašlete – jednoduché recepty jsou vaše záchrana. Nebo taky spotřebiče, které udělají většinu za vás.

Jediné 3v1, které funguje

Nemusíte hodiny stát u sporáku a míchat. Multifunkční hrnec připraví cokoliv za vás. Ať už budete chtít silný vývar z tlakového hrnce, poctivou omáčku z pomalého nebo třeba křupavou zeleninu z horkovzdušné fritézy. Vystačíte si tak jenom s ním.

Díky hromadě přednastavených programů uděláte všechno na pár kliknutí. A navíc ušetříte peníze, místo v kuchyni a hlavně čas.

Vařit s Patriccou

4. Vsaďte na batch cooking

Batch cooking je skvělým způsobem, jak ušetřit čas strávený v kuchyni. Připravte si jednou týdně větší množství jídla, které si pak rozdělíte na jednotlivé obědy. Můžete si například připravit zásobu polévky, různých příloh nebo omáček. Pak už k tomu stačí jen čerstvě připravit vydatný zdroj bílkovin. Ať už maso nebo třeba luštěniny.

Recepty na zdravé obědy do práce

Quinoa salát s kuřecím masem a grilovanou zeleninou

Zdravý recept quinoa

Co budete potřebovat?

  • 450 gramů krůtích prsou
  • ½ hrnku quinoy
  • 200 g kuřecích kousků
  • zelenina podle chuti
  • ½ žluté cibule
  • čerstvé bylinky
  • 1 citron
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Nutriční hodnoty na 100 g

Energetická hodnota 111 kcal
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 14 g
z toho cukry <1 g
Tuky 2 g
z toho nasycené <1 g
Vláknina 2 g

Postup přípravy

  1. Na začátku si orestujte zvlášť kuřecí maso a zeleninu s cibulí. Jestli máte horkovzdušnou fritézu, tím líp.
  2. Quinou pořádně propláchněte a uvařte podle návodu na obalu.

    Místo vody klidně můžete použít vývar, který quinoe dodá chuť.

  3. Všechno smíchejte a začněte dochucovat citronovou šťávou, olivovým olejem a solí s pepřem.
  4. Nakonec přihoďte svoje oblíbené bylinky a máte hotovo. Klidně během přípravy experimentujte – zeleninu nechte čerstvou, dochuťte oblíbeným kořením nebo obměňujte suroviny.
  5. Pak už stačí jen zabalit, vytáhnout v práci a užít si pořádný oběd!

Rýžový salát s tuňákem a avokádem

Podobně jednoduchý recept jako je ten s quinou. Trochu toho nakrájíte, ale nemusíte ani restovat. Navíc konzerovaný tuňák ve vlastní šťávě je v podstatě čistá bílkovina – tak se ho nebojte přidat!

Co budete potřebovat?

  • 1 hrnek hnědé rýže
  • 200 g tuňáka z konzervy
  • 100 g cherry rajčat
  • ½ salátové okurky
  • olivový olej na dochucení
  • 1 ks avokáda
  • mletý pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky

Nutriční hodnoty na 100 g

Energetická hodnota 197 kcal
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 28 g
z toho cukry <1 g
Tuky 4 g
z toho nasycené 1 g
Vláknina 5 g

Postup přípravy

  1. Hnědou rýži propláchněte a uvařte podle návodu na obalu.
  2. Mezitím nakrájejte na kousky veškerou zeleninu i ovoce (jojo, avokádo je totiž ovoce).
  3. Dochuťte si salát podle sebe. Klidně zase olivovým olejem, citronovou šťávou nebo zkuste ostrou srirachu.
  4. Nakonec osolte a opepřete. A nezapomeňte na čerstvé bylinky – skvěle funguje koriandr a petržel.

Tak co, jdete do toho?

Teď už by se vám měly obědy do práce připravovat jedna báseň. Ubyde vám stres a tělo i mozek dostanou během dne pořádně najíst. A navíc díky vyváženým nutričním hodnotám nebudete mít hned hlad. Buďte kreativní a hrajte si s recepty, obměňujte je. Klidně podle toho, co zrovna máte doma.

Tak ať ten čas v práci utíká. Protože jen tak bude brzo obědová pauza, na kterou se teď už budete těšit.

Co s mazancem a vajíčky po Velikonocích?

Za těch pár dnů už vám všechno natvrdo leze krkem. Nejen vajíčka, kterých máte po Velikonocích hromadu. Ale taky mazanec, co už není tak úplně vláčný. Letenku do koše jim zatím nepořizujte, existuje totiž mnohem lepší (a voňavější) řešení. Originální snídaně, které nezaberou moc času!

Recepty na Velikonoce

Víte, že až třetina jídla na světě se znehodnotí nebo vyhodí? Společně můžeme tuhle děsivou statistiku začít měnit.

Růžová vajíčka s hráškovým krémem

Buď jich máte hromadu z koledy, nebo naopak z nedostatku koledníků. Tak jako tak chleba s vajíčkem a solí, nemůžete jíst do nekonečna. Navíc oloupaná kraslice vypadá najednou smutně – bez barvy a vlastně i chuti. Tak si udělejte svět zas o něco růžovější. Počet suroviny vás vůbec nemusí děsit, určitě je máte doma. A hlavně to všechno jenom smícháte!

Vajíčka plněná hráškovým krémem

Co budete potřebovat?

Růžový nálev z červené řepy:

  • 130 g vařené řepy
  • 1 bobkový list
  • 1 kulička nového koření
  • 1 lžička celého pepře
  • 1 lžička soli
  • 2 hrnky (500 ml) vody
  • 1 lžíce kvasného lihového octa

Hráškový krém:

  • 6 žloutků
  • 50 g mraženého hrášku
  • 2 stroužky česneku (nebo sušený)
  • 15 ml olivového oleje
  • 30 g měkkého tvarohu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl a pepř (na dochucení)

Postup přípravy

  1. Jestli máte doma nakládanou řepu, tak můžete rovnou skočit na bod č. 3. Nálev už totiž máte a stačí ho jen slít do samostatné sklenice.
  2. Připravte si nálev z červené řepy. Pár minut nechte povařit vodu, řepu a veškeré koření. Po lehkém vychladnutí vmíchejte ocet a nakonec přeceďte řepu.

    Místo řepy můžete klidně použít červené zelí. Jestli ale nefandíte růžové, můžete si připravit modrou variantu. Do hotového nálevu stačí přisypat jedlou sodu. Postupně a po troškách – ať vychytáte svoji perfektní barvu.

  3. Teď je čas chytit barvu. Oloupaná a natvrdo vařená vejce ponořte do nálevu. Bohatě stačí 4 hodiny, aby vajíčka nebyla příliš sladká po řepě.
  4. Když jsou vejce pěkně růžová, tak přichází čas na krém. V multifunkčním robotu s mixérem zpracujte povolený (nebo vařený) hrášek, česnek, olivový olej a šťávu z citronu.
  5. Vyndejte vajíčka z nálevu, rozřízněte je na půl a opatrně vydlabejte žloutky. Ty pak smíchejte s připraveným hráškovým krémem do hladka.
  6. Pak už jen stačí krémem naplnit důlky v bílkách – teda růžovkách. A modlit se, že na vás alespoň jedna půlka zbyde!

French toast z mazance

Naučíme vás kouzlo, chcete? Necháme zmizet gumový mazanec, který už nikdo nechce. A místo toho se objeví sladký a křupavý french toast bez kapky oleje. Nakonec taky rychle zmizí – ale tentokrát nadobro!

Recept french toast

Co budete potřebovat?

  • Mazanec na plátky
  • 100 ml polotučného mléka
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 špetka soli

Postup přípravy

  1. K vidličkou rozšlehaným vejcím přidejte mléko, vanilkový cukr, skořici a špetku soli. Míchejte, dokud není směs hladká.
  2. Plátek mazance nechte z obou stran nasáknout a šup s ním do tepla.
  3. Můžete smažit klasicky na pánvi se lžící ghí, ale french toast je rozhodně křupavější z horkovzdušné fritézy. Tam mu stačí jen 6–8 minut při 180 ℃.
  4. Hotový french toast můžete doplnit čímkoliv – tvarohem, zakysanou smetanou, javorovým sirupem, medem nebo třeba čerstvým ovocem a oříškovým máslem.

Tak ať se vám do pracovního týdne po prodlouženém víkendu o chlup líp stává!

Zdravější a ještě křupavější

Nefritujte v litrech oleje, ale pomocí cirkulace horkého vzduchu. Ještě víc to pak křupe, ale zato mnohem méně kape. Vlastně ani trochu, protože tuk nemusíte vůbec použít. Horkovzdušná fritéza Patricca nešetří jen vaše zdraví, ale taky peněženku a čas.

Usmaží, upeče, rozmrazí nebo usuší cokoliv – rychleji než jiné spotřebiče. Klasickou troubu, která žere hromadu energie, budete zapínat výjimečně. Nekonečné stání u pánvičky zase vyměníte za nohy nahoře. A hlavně čas pro sebe.

Horkovzdušná fritéza Patricca:

  • Česká kvalita a nadčasový design
  • Šetří čas, peníze i zdraví
  • Fritování a smažení bez oleje
  • Rychlejší než většina jiných spotřebičů
  • Jednoduchá údržba i ovládání

Chci šetřit s Patriccou

horkovzdusna-friteza
Nestíhám! aneb velikonoční jídla na poslední chvíli

Včera jsme rozbalovali dárky u stromečku, dneska barvíme kraslice. Navíc s každým velkým svátkem jakoby dny neměly 24 hodin. A ještě většinu z nich trávíme v kuchyni.

Jasně, že na to není vždycky nálada, energie nebo vůbec suroviny. Abyste další cenné minuty nestrávili u regálů, můžete zkusit jeden z našich receptů.

Velikonoce

Vyzkoušejte

Velikonoční nádivka, co dům dal

Nádivka je takový velikonoční zázrak – nebo klidně celoroční. Z naprostého minima surovin člověk vytvoří pochoutku, která je hned pryč. Na základ vám stačí jen pečivo na kostičky, vajíčka a mléko. Opravdoví požitkáři si ho můžou nahradit vývarem a smetanou.

Ale co do ní dát? Cokoliv, co máte doma. Houby, olivy, sušená rajčata, kousek špeku nebo pár kopřiv za domem. Výhodou je, že nádivka sama o sobě nemá výraznou chuť, tak si můžete hrát.

Klidně můžete klasickou pažitku a petrželku vyměnit za jiné bylinky. Takové, co se hodí ke zbytku. A protože jsou letos Velikonoce 1. 4., můžete to ofrňovačům obhájit na aprílem. A nebo si to vychutnat sami!

Netradiční jarní salát

Zato ze surovin, co má každý doma. K nádivce tak můžete rovnou připravit i osvěžující salát, který je trochu sladký, slaný a zároveň kyselý. I když to zní divoce, tak se chutě vzájemně skvěle doplňují.

salat

TIP: Nemusíte se křečovitě držet receptu. Klidně přidejte jakékoliv další listy – salát, čínské zelí, rukolu nebo třeba salátovou čekanku. Prostě to, co máte rádi. Chuť dodávají hlavně hrušky a sýr, které bychom nenahrazovaly.

Co budete potřebovat?

  • 2 hrušky (nepřezrálé)
  • 100 g baby špenátu
  • hrst vlašských ořechů
  • 100 g sýru s modrou plísní
  • 5 polévkových lžic balsamica
  • 2 polévkové lžíce medu
  • koření

Postup přípravy

  1. Rozpůlené hrušky nakrájejte na tenké plátky a smíchejte s baby špenátem (nebo jinými listy).
  2. Nahoru rozdrobte sýr s modrou plísní a zasypejte nahrubo nasekanými ořechy.
  3. Nakonec všechno zalijte zálivkou z balsamica a medu.
  4. Dobré chutě – od sladké přes slanou až po lehce kyselou!

Mazanec bez kynutí

Příprava tradičního velikonočního chleba vám nemusí zabrat několik hodin. Když škrtnete kynutí, máte ho stejně rychle jako klasickou bábovku. Nebojte, na chuti ani struktuře to nepoznáte. Tenhle mazanec je taky nebesky vláčný a nadýchaný.

Mazanec

Co budete potřebovat?

  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 75 g povoleného másla
  • ½ vanilkového cukru
  • 1 větší vejce
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 40 g nasekaných mandlí
  • 100 ml mléka
  • vajíčko na potření
  • rozinky + rum

Postup přípravy

  1. Jestli si mazanec neumíte představit bez rozinek, tak je alespoň hodinu nechte namáčet v rumu.
  2. Do mouky zamíchejte prášek do pečiva a prosejte do mísy.
  3. Pak přidejte máslo pokojové teploty, vanilkový cukr, vajíčko, tvaroh a nasekané mandle.
  4. Všechno pořádně promíchejte a vypracujte kompaktní těsto.
  5. Nakonec přidejte 100 ml mléka a znovu zapracujte. Teď přichází čas na rozinky – ty do těsta jen lehce vmíchejte.
  6. Vytvarovaný bochník nahoře nařízněte ve tvaru kříže, potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte péct ve vyhřáté troubě asi 20 minut na 200 ℃. Na dalších 20 minut snižte teplotu na 150 ℃.
  7. Schválně, jestli vám mazanec vydrží celé Velikonoce. Moc na to nesázíme!

Jak se na Velikonoce nesedřít?

Není to úplně jednoduché, uznáváme. Tak se zbytečně nevysilujte zaděláváním hutného mazancového těsta – nechte to na kuchyňském robotu s hnětacím hákem. Nasypete, zapnete a mezitím můžete uzobávat mandle. Nebo čokoládová vajíčka.

Všechny roboty Patricca mají nadstandardní výkon a celokovové provedení. Takže si poradí i s těstem, na kterém byste nechali ruce. A navíc vám vydrží pár dekád (ne těsto, ale robot).

Šetřit (se)

premiant

Recept na lívance nadýchané jako obláček?

Snídaně, pondělí nebo narozeniny? Tyhle měkoučké lívance jsou vždycky dobrý nápad. Nemusíte řešit kynutí nebo kvásek, takže během chvilky jsou na stole. I když tam moc dlouho nevydrží – odolává se jim fakt těžko.

recept lívance

Co budete potřebovat?

  • 2 velká vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru krupice

Nutriční hodnoty na 100 g

Energetická hodnota 194 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 22 g
z toho cukry 11 g
Tuky 7 g
z toho nasycené 2 g
Vláknina <1 g

Postup přípravy

  1. Obě vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků, které můžou rovnou do mísy kuchyňského robota. Jestli ho nemáte, nevadí. Stačí vám prostě větší nádoba, protože šleháním bílky vyskočí.
  2. Do žloutků přilijte mléko a vyšlehejte je společně metličkou. Samozřejmě i základ na lívancové těsto můžete připravit pomocí robota, ale hravě to zvládnete zpracovat rukou.
  3. Pak ke směsi přisypte mouku s práškem do pečiva – ideálně přes síto, aby nevznikaly hrudky.
  4. Teď přišel čas na to, co dělá lívance tak nadýchané. Oba bílky pomalu šlehejte a postupně přidávejte cukr. Otáčky postupně zvyšujte, nezačínejte hned na maximu – jen tak vám vznikne hora tuhého sněhu.
  5. Hotový sníh jemně zapracujte do žloutkové směsi. Nepoužívejte metlu, ale plochou vařečku nebo stěrku – ať vám sníh nespadne.

    TIP: Abyste těsto odlehčili, přimíchejte nejdřív jen malou část sněhu. A místo klasického krouživého pohybu pracujte ze stran a odspodu mísy – těsto budete spíš „překládat“ než klasicky míchat.

  6. Na rozehřátou pánev s kapkou oleje (nebo třeba ghí) udělejte z těsta vyšší bochánky. Pak už k nim jen kápněte pár kapek vody a přikryjte poklicí.
  7. Lívance nechte opékat cca 4 minuty na střední plamen z každé strany. O střed se nebojte – díky páře zůstane vláčný, ale bude stoprocentně hotový.
  8. Dochuťte, nazdobte a nebo rovnou spořádejte. Nic není špatně. Teda kromě toho, kdyby si je nepřipravili!

Bez práce nejsou lívance?

Ale kdepak, tomu v Patricce dávno nevěříme. Proto vyrábíme kuchyňské roboty, které to odmakají za vás. Nebudete tak muset řešit sekání, šlehání nebo mixování. Za to vám nepomůžou s ochutnáváním – to holt zbyde na vás.

U všech našich modelů navíc najdete balonovou metlu. Během chvilky tak vyšlehá nejen sníh, ale taky lehká těsta nebo šlehačku. Navíc mnohem rychleji než cokoliv jiného.

Ať to odmaká za mě

premiant