🥳 AKCE 👨‍🍳 Horkovzdušná fritéza Maxfrita v hodnotě 1 999 Kč ZDARMA k nákupu kuchyňského robota Premiant Do konce akce zbývá:

Terapie vařením aneb vaření jako relaxace!

Vaření už dávno není jen životní nutnost. Naopak to spousta lidí (po)užívá jako čas pro sebe. Taková vzpruha pro psychiku, která nakonec ještě neskutečně chutná. Zastavíte se, nepřemýšlíte (maximálně nad receptem) a tvoříte. Tak co takhle zkusit nevnímat vaření jen jako nutnost.

Pečení a těsto

Pole (ne)políbené kreativity

Při vaření máte možnost vyjádřit svou kreativitu a osobnost. Experimentovat s různými chutěmi, vůněmi a texturami. Díky tomu můžete objevovat nové kombinace a vytvářet jedinečná jídla přesně podle sebe. Beze slov tak můžete vyjádřit, co zrovna cítíte.

Jestli si ale v kuchyni ještě tak nevěříte, můžete se nechat inspirovat. Okoukejte pár triků z různých show o vaření. Perfektní je například Nadiya's Time to Eat.

Vaření stejné jako vaše nálada

Dochucujte podle toho, jak se zrovna cítíte. Jestli to ve vás vře, tak to pěkně osolte pikantnímu guláši nebo ďábelské pomazánce. Ale emoce nebo náladu nemusíte jen ukázat na talíři – naopak by vás měly provázet během celého vaření.

Nebojte se zpívat, tančit nebo naopak párkrát mrsknout utěrkou!

Mindfulness a přítomný okamžik

Soustředíte se jen na to, co se odehrává ve vašem těle a co vnímají vaše smysly v daný okamžik. Zkrátka vypnete hlavu. V kuchyni to znamená, že se úplně ponoříte do vaření – vnímáte vůně, chutě, textury, barvy a zvuky. Díky tomu zapomenete na starosti a v hlavě máte jen to, co právě děláte.

Jak si vaření ještě víc užít?

Nenechte se rušit. Multifunkční roboty Patricca za vás nejen všechno odmakají, ale navíc jsou tiché. Takže klidně rozpalte písničky i troubu. Uslyšíte jen to, co fakt chcete.

Rozmixujete, nakrájíte, nadrtíte, našleháte, namelete a uhnětete. Jedno ale neumí. Nic za vás nedochutí. Tahle práce tak zbyde na vás. Což je stejně to nejzábavnější. A jako s jedním z mála pomocníků se nemusíte o nic dělit.

Užít si relax

Multifunkční robot Patricca

I s pánvičkou v ruce přijdou endorfiny

Vaření vyplavuje endorfiny i dopaminy – hormony štěstí, které vám pomáhají vyrovnat se se stresem a emocemi. Jen si představte, když se vám podaří vyhodit palačinka jednou rukou, uděláte dokonale kulaté volské oko nebo skvěle propečený steak.

Díky fyzické aktivitě spojené s vařením se uvolní napětí v těle a dochází ke stimulaci smyslů. A přesně to dokáže uklidnit po náročném dni. Vaše mysl se zpomalí a všechno ostatní jde v hlavě stranou. Pak přijde chvíle, kdy poprvé ochutnáte. A to vám dá další dávku hormonů štěstí.

Spojení

Vaření je také způsob komunikace. Sdílení receptů, společná příprava jídel a společné stolování posiluje mezilidské vztahy. Tyto sociální interakce a sdílené zážitky přinášejí radost a podporují vaše emoční štěstí.

Stolování s přáteli

Společné vaření je v mnoha kulturách důležitou sociální aktivitou. Posiluje pouta mezi lidmi a přináší radost ze sdílení jídel a zkušeností. To sbližuje nejen rodiny, ale celé komunity.

Tohle všechno ale nemusí probíhat jen naživo. Existují totiž on-line fóra, facebookové skupiny nebo profily věnující se vaření. Díky nim se spojíte s dalšími nadšenci – a procestujete tak s jídlem klidně celý svět.

 

Tohle už jste četli?