🥳 AKCE 👨‍🍳 Horkovzdušná fritéza Maxfrita v hodnotě 1 999 Kč ZDARMA k nákupu kuchyňského robota Premiant Do konce akce zbývá:

Recepty na zdravé obědy do práce

Meníčko v restauraci naproti, bageta z automatu nebo radši vůbec nic. Párkrát je to fuk, ale nesmí se z toho stát návyk. Jestli si myslíte, že na přípravu oběda do práce čas nemáte, tak vás přesvědčíme o opaku. A vaše tělo i hlava vám poděkují!

Během pracovního dne vás kvalitní strava nabije energií a vašemu mozku dodá živiny. Zdravé potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a polysacharidy pomáhají s koncentrací, náladou a bojují proti stresu. Což je (nejen) v práci vážně třeba.

Zdravé obědy do práce

Co vám s tím pomůže?

1. Plánujte dopředu

Najděte si čas na plánování jídel pro celý následující týden. Díky tomu si na jeden zátah nakoupíte všechny potřebné ingredience, vymyslíte si barvité pokrmy a snížíte stres spojený s každodenní přípravou jídla.

Jídlo pak schovejte do krabiček. Aby v lednici nenačichly, přežily cestu do práce a mohly jste je v pauze jednoduše ohřát. Ideální (i když váhově těžší) volbou jsou skleněné krabičky.

2. Vyváženost je základ

Zaměřte se na výživově bohatá jídla. Obědy by tak měly obsahovat polysacharidy, kvalitní zdroje bílkovin, dostatek vlákniny pro lepší trávení a zdravé tuky. Ještě je fajn se vyhýbat zpracovaným potravinám a polotovarům.

Radši sáhněte po čerstvých a sezónních surovinách. Nemusíte si ale pamatovat, kdy co roste. Nedávno jsme se rozpovídali o zdravé stravě a při té příležitosti jsme vám naservírovali kalendář zeleniny. Navíc se vyplatí kontrolovat cenovky v krámech. Vždycky se snažte najít jídlo s českým původem. Z daleka dovážené ovoce i zelenina se totiž sbírají ještě nezralé. Takže nejsou tak bohaté na živiny.

3. Přípravu si co nejvíc ulehčete

Vybírejte recepty, kde nestrávíte hodiny přípravou. To vás totiž brzo přestane bavit. A tím pádem se na celou přípravu obědů spíš vykašlete – jednoduché recepty jsou vaše záchrana. Nebo taky spotřebiče, které udělají většinu za vás.

Jediné 3v1, které funguje

Nemusíte hodiny stát u sporáku a míchat. Multifunkční hrnec připraví cokoliv za vás. Ať už budete chtít silný vývar z tlakového hrnce, poctivou omáčku z pomalého nebo třeba křupavou zeleninu z horkovzdušné fritézy. Vystačíte si tak jenom s ním.

Díky hromadě přednastavených programů uděláte všechno na pár kliknutí. A navíc ušetříte peníze, místo v kuchyni a hlavně čas.

Vařit s Patriccou

4. Vsaďte na batch cooking

Batch cooking je skvělým způsobem, jak ušetřit čas strávený v kuchyni. Připravte si jednou týdně větší množství jídla, které si pak rozdělíte na jednotlivé obědy. Můžete si například připravit zásobu polévky, různých příloh nebo omáček. Pak už k tomu stačí jen čerstvě připravit vydatný zdroj bílkovin. Ať už maso nebo třeba luštěniny.

Recepty na zdravé obědy do práce

Quinoa salát s kuřecím masem a grilovanou zeleninou

Zdravý recept quinoa

Co budete potřebovat?

  • 450 gramů krůtích prsou
  • ½ hrnku quinoy
  • 200 g kuřecích kousků
  • zelenina podle chuti
  • ½ žluté cibule
  • čerstvé bylinky
  • 1 citron
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Nutriční hodnoty na 100 g

Energetická hodnota 111 kcal
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 14 g
z toho cukry <1 g
Tuky 2 g
z toho nasycené <1 g
Vláknina 2 g

Postup přípravy

  1. Na začátku si orestujte zvlášť kuřecí maso a zeleninu s cibulí. Jestli máte horkovzdušnou fritézu, tím líp.
  2. Quinou pořádně propláchněte a uvařte podle návodu na obalu.

    Místo vody klidně můžete použít vývar, který quinoe dodá chuť.

  3. Všechno smíchejte a začněte dochucovat citronovou šťávou, olivovým olejem a solí s pepřem.
  4. Nakonec přihoďte svoje oblíbené bylinky a máte hotovo. Klidně během přípravy experimentujte – zeleninu nechte čerstvou, dochuťte oblíbeným kořením nebo obměňujte suroviny.
  5. Pak už stačí jen zabalit, vytáhnout v práci a užít si pořádný oběd!

Rýžový salát s tuňákem a avokádem

Podobně jednoduchý recept jako je ten s quinou. Trochu toho nakrájíte, ale nemusíte ani restovat. Navíc konzerovaný tuňák ve vlastní šťávě je v podstatě čistá bílkovina – tak se ho nebojte přidat!

Co budete potřebovat?

  • 1 hrnek hnědé rýže
  • 200 g tuňáka z konzervy
  • 100 g cherry rajčat
  • ½ salátové okurky
  • olivový olej na dochucení
  • 1 ks avokáda
  • mletý pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky

Nutriční hodnoty na 100 g

Energetická hodnota 197 kcal
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 28 g
z toho cukry <1 g
Tuky 4 g
z toho nasycené 1 g
Vláknina 5 g

Postup přípravy

  1. Hnědou rýži propláchněte a uvařte podle návodu na obalu.
  2. Mezitím nakrájejte na kousky veškerou zeleninu i ovoce (jojo, avokádo je totiž ovoce).
  3. Dochuťte si salát podle sebe. Klidně zase olivovým olejem, citronovou šťávou nebo zkuste ostrou srirachu.
  4. Nakonec osolte a opepřete. A nezapomeňte na čerstvé bylinky – skvěle funguje koriandr a petržel.

Tak co, jdete do toho?

Teď už by se vám měly obědy do práce připravovat jedna báseň. Ubyde vám stres a tělo i mozek dostanou během dne pořádně najíst. A navíc díky vyváženým nutričním hodnotám nebudete mít hned hlad. Buďte kreativní a hrajte si s recepty, obměňujte je. Klidně podle toho, co zrovna máte doma.

Tak ať ten čas v práci utíká. Protože jen tak bude brzo obědová pauza, na kterou se teď už budete těšit.