🥳 AKCE 👨‍🍳 Horkovzdušná fritéza Maxfrita v hodnotě 1 999 Kč ZDARMA k nákupu kuchyňského robota Premiant Do konce akce zbývá:

Inspirativní příběhy žen v české gastronomii

Ženy dokážou všechno, co si zamanou. Překonávat překážky musíme i dneska, ale ještě docela nedávno to bylo skoro nemožné. Prosadit se, hlasovat nebo prostě jen moct slušně vydělávat. A tyhle ženy to dokázaly.

zeny-v-ceske-gastronomii_1

Podíváme se pod ruce:

Magdalena Dobromila Rettigová (1785–1845)

Matka národní kuchařky

Česká spisovatelka, buditelka a taky jedna z prvních českých tvůrkyň kuchařských knih. V 19. století otevřela dveře do světa české kuchyně – její Domácí kuchařka z roku 1826 se stala klenotem. Nepsala ji totiž jako klasicky návodnou knížku, ale naopak využila svoje beletristické nadání. Takže se četla jedna báseň, i když to byla próza.

Zrcadlo reality 19. století

V Domácí kuchařce nebyly ale jen recepty zabalené do hezkých slov. Obsahuje i tipy, jak být správnou manželkou. Kromě vaření, tak ženám radila v každodenním životě. Jak se starat o domácnost, manžela a co by NIKDY neměla dobrá manželka dopustit.

Dílo ale musíme vnímat v dobovém kontextu. Právě tohle byl tehdejší ideál ženy – bez zájmů a názoru, ale zato stoprocentně závislá a oddaná partnerovi.

Rettigová

Rettigová na druhou stranu měla obrovskou podporu v manželovi a okolí. Což bylo v 19. století vzácné úplně stejně jako ženy se skutečnou kariérou.

Sandtnerová

Marie Janků-Sandtnerová (1885–1946)

Praktická a úsporná kuchařka

Její kuchařky byly tak oblíbené, že se dočkaly mnoha edic. Navíc si díky tomu vysloužily lidový název „Sandterka“. Nejproslulejší se ale stala knížka z roku 1925 s nekonečným názvem Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů: Všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů.

Obsahovala skoro 1 400 receptů a podrobných návodů, tipů a triků. Kromě toho se ve svých dalších dílech Sandtnerová věnovala lesním plodům, zpracování ryb nebo cukrovinkám.

Velkolepá Francie, ale i vývařovna pro chudé

Jako státní odborná učitelka vaření se inspirovala svými stážemi z pařížských hotelů a kuchařské školy Le Cordon Bleu. Tyhle zkušenosti pak přizpůsobila běžným českým domácnostem. Inspirací jí byla praxe v letech 1916–1918, kdy vedla vývařovnu pro chudé a invalidní obyvatele Prahy.

S důrazem na ekonomii a dostupnost surovin tak vytvořila neokoukaná a chutná jídla. Mezi nimi najdeme i ikonický recept hořící máslové chaloupky se zmrzlinou. Jak název napovídá, tak při servírování skutečně hořel.

Novátorské nebyly jen recepty, ale i její přístup k rozdělení rolí v domácnosti. Ženy tak neměly být jen hospodyňkami. Naopak nabádala k zapojení mužů v kuchyni a jejich samostatnosti.

Tilschová

Marie Úlehlová-Tilschová (1896–1978)

První dáma zdravé stravy

V první polovině 20. století přinesla do českých domácností nejen chuťové lahůdky, ale i nutnou revoluci. Její Moderní kuchařka: Systém rationelního vaření z roku 1930 odrážela autorčin systematický přístup a důraz na zdravé stravování. Základem tak bylo vážení, tabulkový rozpis jídel a taky lokální a sezónní suroviny. Šlo tak o jeden z prvních zářezů na poli nutričně vyvážených pokrmů.

Skutečná paní odbornice

V dalších dílech se zabývala i kategorizací potravin, jejich vhodným skladováním a následným zpracováním. Důraz kladla na složení a dostatečný přijem vitaminů a solí. Publikovala i do odborných časopisů a spolupracovala s kapacitami v lékařství a zdravé výživy.

Svoji kariéru začala jako překladatelka z francouzštiny. Lidé tak mohli přečíst její pojetí světově uznávaných děl od A. Musseta nebo třeba H. de Balzaca a G. Flauberta.

Iveta Fabešová (1984–)

Cukrářka nové generace

Dost bylo nostalgie. Je na čase prozkoumat současnost. V té nám Iveta Fabešová představuje nový rozměr cukrářské kreativity. Její vášeň pro experimentování s chutěmi a prezentování pokrmů jako uměleckých děl z ní dělají významnou postavu české kulinářské scény. Iveta spojuje tradiční recepty s moderními technikami, čímž posouvá českou kuchyni do nových dimenzí.

Tak oblíbená, že musela zavést rozvoz

Její práci a přístup lidi milují. A tak není divu, že se ozývaly smutné povzdechy – nemám šanci se k vám dostat, furt je vyprodáno. Pražani tak můžou jásat, protože si cokoliv objednají až ke dveřím. A zbytek republiky si vychutná to, co není křehké a náchylné na rozbití v přepravě.

Michaela Landová

Od počítače k rodinné tradici

Vystudovala finance s bakovnictvím a pár let se v oboru i živila. Jenže čím víc se zajímala o cukrařinu, tím spíš se jí chtěla věnovat. Její pradědeček totiž vlastnil ve 30. a 40. let 20. století cukrárnu na Rakovnicku

Babička jí o tom všem vyprávěla – jak náročné to bylo, co všechno dělali a jak moc to milovali. Nakonec se tak zvedla od počítače a vrhla se po hlavě do rodinného odkazu.

Královna makronek a milovnice kynutého

V českém cukrářství se etablovala jako významná osobnost díky svému talentu, vášni a odbornosti. Je známá jako blogerka, královna makronek a autorka knížek plných lahodných receptů, které plní nejen chuťové pohárky. Ale také srdce milovníků dezertů.

Své dovednosti a kreativitu předává veřejnosti i díky jejím kurzům. Ty nejsou nejen poučné, ale také inspirativní a povzbuzující pro začínající i zkušené pekaře.

Ze začátku milovala potahované dorty, dnes už je tolik nemusí. Zato ke kynutému těstu si našla cestu a nedá na něj dopustit. Když je, samozřejmě, dobře udělané.

Patří ženy do kuchyně?

Jak se to vezme. Když je to baví nebo chtějí budovat kariéru, tak určitě! Ale tyhle příběhy jsou úplně o něčem jiném. O ženách, které si šly za svým. Bořily zažité konvence a měnily životy – ať už svoje, tak všech okolo.

V Patricce věříme, že přesně tak to má být. Pokusíme se vám pomoct a zároveň vás inspirovat. Nejen proto, že se nám blíží MDŽ. Ale proto, že je to třeba. Ať už si vyberete vaření, pečení nebo třeba jadernou fyziku.

 

Ještě se neznáme?

Jsme Patricca, značka, na kterou se můžete spolehnout.

Spotřebiče Patricca

Česká značka Česká značka Nakupujte přímo od výrobce, najdete nás ve Zlíně.
Kvalita a spolehlivost Kvalita a spolehlivostEliminujeme běžné problémy spotřebičů už při výrobě
Dostupné pro všechny Dostupné pro všechnyČeské designové přístroje za skvělé ceny.
Vlastní servis Vlastní servis Jednoduše opravitelné, dlouho dostupné náhradní díly.

Naše spotřebiče stojí na třech pilířích:

  • nadčasový design
  • vysoká kvalita
  • udržitelnost

To vše podloženo prodlouženou 3 letou zárukou a dostupností náhradních dílů až 10 let od nákupu.

Vyzkoušet Patriccu